Zwartwit

 

Op de een of andere manier spreekt een zwart-wit foto ons steeds meer aan dan de gekleurde foto. Ik krijg van mijn opdrachtgevers steeds vaker de vraag of met name het portret ook in zwart-wit kan. “Dat vinden we krachtiger”

Vroeger

Mijn leerschool was de krant. Foto’s voor de krant werden gemaakt op film, zelf ontwikkeld en de negatieven zelf afgedrukt in een donkere kamer. Allemaal in zwart-wit.

Wacht even zeggen de oudere lezers onder ons… waar is je stopbad…? Sorry, die sloegen we over om tijd te besparen. Foto drogen, sticker met je naam achterop en een korte omschrijving, en naar de krant. Ik wilde altijd de eerste zijn met mijn foto’s. De eerst aangeleverde foto ging vaak mee in de krant van de volgende dag.

Laptops, Photoshop of je foto even snel via Wifi versturen vanuit je camera bestond toen niet. Wij “toverde” in de doka met licht en een negatief.

Buitenlands avontuur

Voor de perspresentatie van een Nederlandse wielerploeg, aan de vooravond van de Tour de France, werd ik naar Parijs gestuurd. Een jong jochie met camera’s en een perskaart. Die perskaart, en het fotobureau waar ik toen voor werkzaam was, opende vele deuren die voor andere gesloten bleven. Wellicht had mijn “brutale” mond en mijn doelgerichtheid ook een klein aandeel in het hele verhaal. Aangekomen in een restaurant in een zijstraat van de Champs Elysees heb ik netjes mijn foto gemaakt en toen ik klaar was begon het werk pas echt.

Die foto moest zo snel mogelijk naar Nederland. Een doka was natuurlijk niet voorhanden. Ontwikkelen deden we in de voorraadkamer of het kantoor achterin het restaurant. Camera en ontwikkeltank in de ontwikkelzak, film erin en klaar. De ontwikkelaar en de fixeer hadden we voor de reis al in orde gemaakt. Ter plaatse opwarmen met een verwarmingselement en dan je film ontwikkelen. Spoelen met water en de fixeer erin. Paar minuten wachten en dan de film er uit in daglicht. Even snel kijken op de natte negatiefstrook of er daadwerkelijk op stond wat je zojuist had gemaakt en snel wat spiritus tussen je vingers en afstrijken die negatiefstrook. Even wapperen in de lucht en dankzij de spiritus droogde je filmstrook snel op. Film ophangen en dan liep ik even terug naar de bar in het restaurant, bestelde een heerlijk koud biertje en dan terug naar mijn film die nu wel droog klaar hing.

Versturen via de telefoonlijn

Snel de beste foto uitzoeken. Ondertussen had ik een kleine vergroter opgezet, deur op slot, licht uit en belichten maar. Ontwikkelen, spoelen, in de fixeer en jawel er was een bruikbare foto. Drogen met een oude föhn, en dan het slotstuk van het feest… 

Uit de ontwikkelkoffer kwam een Hell scanner (fotozender). Een platte kast met een ronde trommel. Daarop werd de foto gespannen tussen twee klemmen. Langs de ronddraaiende foto liep een heel klein lampje welke het teruggekaatste licht omzette in tonen welke via de telefoonlijn werden verzonden naar de foto ontvanger op de krant.

Ondertussen hadden we met de oude draaitelefoon naar de krant in Nederland gebeld. We schroefde dan het spreek gedeelte van de hoorn af, verbonden er twee krokodillenklemmen op en starten de scanner. Als de verzending klaar was verbraken we de verbinding, schroefde de telefoon weer in elkaar en belde naar de krant om te vragen of de foto goed was aangekomen. Als je geluk had was je dan klaar, als het fout ging dan moest de verzending gewoon opnieuw.

Nu gebruiken we onze telefoon en hebben we internet om alle vormen van foto’s en filmpjes, zwart-wit, gekleurd, te versturen naar iedereen waar dan ook ter wereld. Dan waren wij in die dagen echte pioniers, de echte brengers van het nieuws.

Daarna inpakken, nog een heerlijk biertje aan de bar, een knipoog naar de mooie franse dame achter de bar en terug in de auto naar Nederland.

 
januari 2022

Hallo

Hallo! Wat leuk je mijn blog leest. Ik ben Ronald die eigenzinnige fotograaf uit Oss. Eigenzinnig, omdat ik graag altijd iets anders wil maken dan mijn collega’s. Eigenzinnig, omdat ik probeer om mensen ook op een andere manier naar beeld te laten kijken. En eigenzinnig, omdat ik vol met ideeën zit die er toch een […]

lees verder
februari 2022

Inzicht

Snijden, wat is snijden eigenlijk…? Met snijden hebben we het over wat snijden we wel of niet uit een foto. Maakt het een foto juist krachtiger als je een deel niet meer laat zien of…? Maar wat als je teveel van het beeld wegsnijdt…? Inzicht Dan is het fijn als je weet wat je doet. […]

lees verder
november 2021

Uitdaging op hoogte

Ideeën komen bij mij op de gekste momenten maar soms ook gewoon omdat ik iets zie en dan ga denken wat als ik… Zo ook nu..!! Hoogte  Met regelmaat zie ik grote en vooral hoge torenkranen staan op bouwplaatsen. Bovenin zit dan een machinist die een geweldig uitzicht heeft. Iemand die werkt op grote hoogte. […]

lees verder